ΑΝΔΡΙΚΟ ΜΑΚΑΜΠΗ

ΑΝΔΡΙΚΟ ΜΑΚΑΜΠΗ

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Α1 ΕΥΚΟΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

ΙΚΑΡΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 62-78

Τα... Κά(ρ)ι όλα και συμφέρει...

Τα... Κά(ρ)ι όλα και συμφέρει...
Αυτό που του έλειπε στα παιχνίδια με τη Βαρκελώνη έχει πλέον στα χέρια του ο Αργύρης Πεδουλάκης. Μπορεί να είναι ακόμη νωρίς, μπορεί να μην έχει σοβαρά παιχνίδια στα πόδια του, αλλά το πράγμα φωνάζει από μακριά: Ο Κάρι είναι ο παίκτης που έλειπε από τον Παναθηναϊκό όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι ο combo guard που μπορεί να δώσει λύσεις στις θέσεις «1» και «2» και με το περιφερειακό σουτ που διαθέτει μπορεί να «σκοτώσει» την αντίπαλη άμυνα.
Ο Αμερικανός ήταν για μια ακόμη φορά η ευχάριστη έκπληξη για τον προπονητή του Παναθηναϊκού στην εύκολη επικράτηση (78-62) επί του Ικαρου στο κλειστό της Καλλιθέας. Οι «πράσινοι» έκαναν το 2-0, εξασφάλισαν την πρόκριση στα ημιτελικά και πλέον περιμένουν τον νικητή του αγώνα Πανιώνιος – Αρης για μια σειρά best of three στα ημιτελικά…
Ο Κάρι ήταν αυτός που ξεκίνησε την αντεπίθεση του Παναθηναϊκού, όταν η ομάδα του βρέθηκε στο -10 (23-13) και είναι ενδεικτικό ότι πρόλαβε μέσα σε 102΄΄ να πετύχει τρία διαδοχικά τρίποντα, δίνοντας προβάδισμα 29-27 στους «πράσινους». Ο 33χρονος γκαρντ με την γνωστή οικονομία στις προσπάθειές του, τελείωσε τον αγώνα με 15 πόντους, 5/8 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα, 3 ασίστ ενώ είχε άψογη συνεργασία με τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, τον έτερο εκ των κορυφαίων του Παναθηναϊκού.
Ο «Σόφο» γύρισε στα καλά ματς, ήταν μόνη απειλή για το καλάθι του Ικαρου, ενώ με την σιγουριά του Κάρι έξω από τα 6,75μ., η άμυνα αναγκαζόταν να προσαρμοστεί στο «ένας εναντίον ενός», επιτρέποντας στον Σχορτσανίτη να τελειώσει τις φάσεις. Ταυτόχρονα, ο Πεδουλάκης είδε τον Γκιστ να συνεχίζει στον ρυθμό του πρώτου αγώνα, προσφέροντας μάλιστα όμορφο θέαμα, με αποκορύφωμα το θεαματικό κάρφωμα ύστερα από ασίστ του Κάρι σ' έναν από τους αιφνιδιασμούς της δ' περιόδου.

Οσον αφορά τον Γκουίν, έπαιξε 17:27, δεν δείχνει ίδια προσαρμοστικότητα με τον Κάρι και είναι σαφές πως έχει μεγαλύτερο άγχος για να αποδείξει. Επιχείρησε τρία άστοχα τρίποντα, ένα εύστοχο δίποντο, ενώ ήταν φορές που προσπαθούσε ξεκάθαρα να παίξει με πλάτη στο καλάθι, έχοντας συγκεκριμένη εντολή από τον Πεδουλάκη. Ο Αμερικανός είχε και 5 ριμπάουντ, αλλά έδειξε πως θα χρειαστεί χρόνο για να μπει 100% στη φιλοσοφία του Παναθηναϊκού…
Κατά τα άλλα, το παιχνίδι αντέχει κριτικής μέχρι το 30'. Ο Ικαρος με την «ζώνη» του μπέρδεψε τον Παναθηναϊκό στο ξεκίνημα, προηγήθηκε με 10 πόντους, έχοντας 6/10 τρίποντα. Οι «πράσινοι» απάντησαν, πήραν κεφάλι στο σκορ και δεν απειλήθηκαν μέχρι το φινάλε, αυξάνοντας διαρκώς το μέγεθος της διαφοράς.
Τα δεκάλεπτα: 23-14, 32-41, 49-59, 62-78
ΙΚΑΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (Καλαφατάκης): Στρναντ, ΜακΝάιτ, Βρκιτς 15 (2 τρίπ., 3 ασίστ), Φαγέ 12 (2 τρίπ., 3 κλεψ.), Γκίμπσον 15 (3 τρίπ., 10 ασίστ), Γιαννακίδης 9 (3), Αγαδάκος 1, Μίτσιαλος 2, Σίμτσακ, Αλάμπι 8.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Σχορτσανίτης 21 (8/10 δίπ., 8 ριμπ.), Μπράμος (7 ριμπ., 5 ασίστ), Κάρι 15 (5/8 τρίπ., 7 ριμπ., 3 ασίστ, 3 κλεψ.), Ματσιούλις 9 (2), Διαμαντάκος, Ούκιτς 5 (1), Λάσμε 8, Διαμαντίδης 5 (1 τρίπ., 6 ριμπ., 5 ασίστ), Γκιστ 13 (1), Γκουίν 2 (5 ριμπ., 3 ασίστ), Ξανθόπουλος.

ΑΠΟΛΛΩΝ Π. - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 73-83

Έπαιξε με τη φωτιά, αλλά... προκρίθηκε!

Έπαιξε με τη φωτιά, αλλά... προκρίθηκε!
Το ότι ο Ολυμπιακός θα έπαιρνε την πρόκριση κόντρα στον Απόλλωνα ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο. Το ότι ο Απόλλωνα θα κόντραρε στα ίσια τους «ερυθρόλευκους» για δεύτερο σερί παιχνίδι, λίγοι το περίμεναν! Οι πρωταθλητές κέρδισαν δύσκολα με 83-73 στην Πάτρα, έκαναν το 2-0 και πλέον θα αντιμετωπίσουν στα ημιτελικά το Ρέθυμνο αναζητώντας τις τρεις νίκες που θα τους στείλουν στον τελικό.
Ο Ολυμπιακός γι ένα ακόμα παιχνίδι παρουσιάστηκε νευρικός στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης ωστόσο έχει τις προσωπικότητες να τον «κουβαλήσουν» όταν η ομάδα κολλά. Αυτό απέναντι σε έναν Απόλλωνα που δεν είχε κανένα άγχος και αυτό του... βγήκε στο παιχνίδι
Οι φιλοξενούμενοι κατά διαστήματα παρουσιάστηκαν άδειοι, ενώ είχαν πρόβλημα όταν ο Σπανούλης δεν πατούσε καλά. Το ευτύχημα όμως για τον Μπαρτζώκα είναι πως έχει τους παίκτες να ηγηθούν της προσπάθειες. Έτσι όταν ο Σπανούλης είχε νεκρά διαστήματα, ο Κώστας Σλούκας ήταν εκεί για να κρατήσει ζωντανό τον Ολυμπιακό.
Και μάλιστα σε μία στιγμή που οι πατρινοί ήταν σταθερά μπροστά στο σκορ, έχοντας απαντήσεις σε κάθε καλάθι του Ολυμπιακού.

Ο Απόλλωνας με τους Αμερικανούς του αλλά και τον Πέτροβιτς εκμεταλλεύτηκαν τη χαλάρωση του Ολυμπιακού στη δεύτερη περίοδο μαζεύοντας τη διαφορά, κάτι που προκάλεσε νευρικότητα στους «ερυθρόλευκους». Και χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ήταν τα νεύρα του Χάινς ενός παίκτη που σπανίως ξεφεύγει μέσα στο παιχνίδι.
Συνεχίζοντας στον ίδιο ρυθμό οι γηπεδούχοι προσπέρασαν με 48-44 στο 24' ενώ παρά την αντεπίθεση του Ολυμπιακού κυρίως χάρη στους περιφερειακούς του, κατάφερε να κρατηθεί κοντά στο σκορ.
Η τελευταία φορά που οι γηπεδούχοι πλησίασαν ήταν στο 36' με 67-70, όμως ο Ολυμπιακός δεν είχε διάθεση για... κακές σκέψεις και προηγήθηκε με 78-70 στο 38' δίνοντας τέλος στο παιχνίδι.

Το θετικό για τον Ολυμπιακό είναι πως έβγαλε αυτή την «περίοδο προσαρμογής» μετά από την κατάκτηση της Ευρωλίγκας, δίχως απώλειες, είτε σε παιχνίδι είτε σε παίκτες. Άλλωστε είναι αναμενόμενο πως στη συνέχεια θα ανεβάσουν απόδοση.

Τα δεκάλεπτα: 13-21, 37-36, 60-63, 73-83
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ (Βετούλας): ΜακΚόλουμ 15(2), Αργυρόπουλος 7(1), Καπερώνης, Γκραντ 16(1), Λιανός 6(2), Πέτροβιτς 18(2), Πελεκούδας, Λυμπέρης, Κλάιμπερ 11(2), Ζαφίρης, Μολφέτας, Τέρνερ.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Χάινς 9, Λο 9(1), Άντιτς 5, Σπανούλης 22(4), Περπέρογλου 3, Σλούκας 9(1), Πάουελ 7, Γκετσεβίτσιους, Πρίντεζης 12(1), Παπανικολάου 7, Κατσίβελης.

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΟΚ

Υποχρεωτικά τέσσερις «νεαροί» στη 12άδα!

Υποχρεωτικά τέσσερις «νεαροί» στη 12άδα!
Σε ένα μέτρο που αναμενόταν να μπει στις προκηρύξεις της επόμενης σεζόν, προχώρησε η ομοσπονδία για τα πρωταθλήματά της τη σεζόν 2013/14. Επί της ουσίας διπλασιάζονται οι νεαροί που θα πρέπει να δηλώνονται ενώ υπάρχει πλέον και κανόνας για τη χρησιμοποίησή τους. Μέχρι πέρυσι στα πρωταθλήματα Α2, Β' Εθνική και Γ' Εθνική, ήταν υποχρεωτική η παρουσία δύο παικτών κάτω των 22 στη 12άδα που δηλώνεται για τους αγώνες. Πλέον αυτό αλλάζει. Όπως προβλέπεται θα πρέπει να υπάρχουν δύο κάτω των 22, δύο κάτω των 20 και το σημαντικότερο, δύο εκ των τεσσάρων θα πρέπει να αγωνιστούν.
Αυτό τουλάχιστον υπαγορεύει η γενική προκήρυξη των πρωταθλημάτων ενόψει της νέας σεζόν.